Granice ciągów
Tao Cat Agent :
Oblicz granicę następujących ciągów
1) a
n=
√2n+1−
4√4n2−3
| | √3n−1−3√2n+3 | |
2) an= |
| |
| | 4√n2+1+5√n+3 | |
27 lip 18:19
12latek: 1. Wyciągnij z obu pierwiastków 1 przez jakieś tam n.
2. Podziel licznik i mianownik przez pierwiastek z n.
27 lip 19:07
Tao Cat Agent :
Dobrze .
Postaram sie to ogarnąć
27 lip 19:19
Tao Cat Agent :
Jednak nie bardzo rozumiem jak mam to zrobić ale znalazłem taki oto przykład
Mam tez taki oto ciąg
Pisze tak . Wyłączając najwyższe potęgi z licznika i mianownika przed nawias mamy
| | n(√1+1/n2+√1/n | |
= |
| = |
| | n3/4(4√1+1/n2−4√1/n | |
| | √1+1/n2+√1/n | |
=n1/4 |
| →∞ dla n→∞ |
| | 4√1+1/n2−4√1/n | |
Więc tak
Licznik
√n2+1=
√n2(1+1/n2=
√n2*
√1+1/n2=n*
√1+1/n2 tak sobie to rozpisałem i to rozumiem
√n =n*
√1/n Czemu tak jest ?
Mianownik
4√n3+n=
4√n3*(1+n/n3=
4√n3*(1+1/n2=
4√n3*
4√1+1/n2=n
3/4 to samo rozumiem
dlaczego tak
Natomiast tego nie rozumiem
Wiem że
√n moge zapisać tak
√√n =
4√n
Więc autor to rozpisał że
4√n=n
3/4*
4√1/n −może ktoś wytłumaczyć dlaczego tak?
28 lip 10:30
Tao Cat Agent :
28 lip 18:04
. :
Zauważ ze:
√n = √n2/n = √n2*√1/n
29 lip 10:10
. :
Zauważ ze
√n = 4√n2 = 4√n3/n = 4√n3 * 4√1/n
29 lip 10:12
6latek:
No tak. Właśnie tego mi brakowało
Śliczne dzięki
29 lip 10:17