matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Ciągi
Tao Cat Agent :
Oblicz granice ciagu o wyrazie ogólnym i zbadaj jego monotoniczność
(n+1)!−n!
a
n
=
(n+1)!+n!
a
n
=n!*(n+1)−n!}{n!(n+1)+n!}
n!(n+1−1)
a
n
=
n!(n+1+1)
n
a
n
=
n+2
n
n
lim n→
∞
=lim n→
∞
=1
n+2
2
n(1+
)
n
n+1
a
n+1
=
n+3
n+1
n
n+1)(n+2)−n(n+3)
a
n+1
−a
n
}=
−
=
=
n+3
n+2
(n+2)(n+3)
n
2
+3n+2−−n
2
−3n
=
=U{2}{(n+2)(n+3)>0
(n+2)(n+3)
Ciąg jest rosnący
27 lip 15:01
pas:
wygodniejszą jest postać:
2
a
n
=1−
n+2
4 sie 09:59