Ilość wyrazów ciągu
Tao Cat Agent :
Mam taki ciąg
an1+2+3+........+(n−1)
Jest to ciąg ciąg arytmetyczny gdzie a1=1, an=n−1. i r=1 i liczba wyrazow n=(n−1)
Teraz taki ciag
bn=1+3+5+...........+ (2n−1)
Ciąg arytmetyczny gdzie b1=1 , bn=2n−1 , r=2
Liczę liczbę wyrazów n tego ciągu
bn=b1+(n−1)*r
2n−1=1+2n−2
2n−1=2n−1
0=0
Dostałem tożsamość więc ile jest tutaj wyrazów tego ciągu?
Czy 2n−1?
27 lip 09:10
Tao Cat Agent :
Mam obliczyć taka granicę
| 11 | | 22 | | (n−1)2 | |
| + |
| +32}{n3}+......+ |
| |
| n3 | | n3 | | n3 | |
| | n(n+1)(2n+1 | |
12+22+32+..........n2= |
| |
| | 6 | |
A ile wynosi taka suma
1
2+2
2+3
2+..........(n−1)
2?
Resztę już policzę
27 lip 09:19
Tao Cat Agent :
Następny problem
jeśli mam
lim n→∞3√n3+n to granica wynosi (∞) bo (∞ + ∞) =∞
teraz jest 3√n3−n Jaka tu będzie granica bo (∞ −∞) nie wiadomo do czego zmierza ?
27 lip 09:27
ABC: same problemy , życie jest ciężkie

a poważnie czy w 2019 zapisywałeś w zeszytach rozwiązania? bo już o takie rzeczy pytałeś
27 lip 09:38
Tao Cat Agent :
Dzień dobry

Właśnie że nie zapisywałem i to jest mój problem
27 lip 09:43
Tao Cat Agent :
Chociaż ten to będzie
| | n | | 1 | |
3√n3−n=3√n3(1− |
| = 3√n3*3√1− |
| =n*1=n czyli dąży do ∞ |
| | n3 | | n2 | |
27 lip 09:51
Tao Cat Agent :
Jeszcze mam takie dwie granice ciągu do policzenia
1)a
n=
√n2+1−
4√4n2−3
| | √3n−1−3√2n+5 | |
2)an= |
| |
| | 4√n2+1−5√n+3 | |
Licze nr 1)
lim n→
∞√n2+1−
4√4n2−3= zamieniam
4√4n2−3 na
√√4n2−3
| | (n2+1)−√4n2−3 | | a2−b2 | |
=lim n→∞ |
| = teraz znowu wzór a−b= |
| |
| | √n2+1+√4n2−3 | | a+b | |
| | (n2+1)2−(4n2−3) | |
lim n→∞ |
| = |
| | (√n2+1+√4n2−3)*[(n2+1)+√4n2−3)] | |
=W licznku dostanę n
4 a wmianowniku po wyciągnięciu najwiekszych potęg n
3
więc granica to (
∞) a w odpowiedzi mam że (zero)
27 lip 10:38
Tao Cat Agent :
Do drugiego przykładu jest podpowiedz . Podziel licznik i mianownik przez √n
Dlaczego tak? i jak to zrobić? Dzieki
27 lip 10:52
ite:
09:10
Czy ciąg {bn} składa się z kolejnych nieparzystych liczb naturalnych (1, 3, 5, ...)
czy jego wyrazami są sumy tych liczb
b1=1
b2=1+3
b3=1+3+5
czyli ciąg (1,1+3,1+3+5,...) ?
To samo dotyczy {an}. Zapis jest niejasny.
27 lip 15:13
Tao Cat Agent :
Godz 9 ; 10
| | 1+3+5+......+(2n−1) | |
bn= |
| |
| | n2(n+1) | |
W liczniku mamy ciag arytmetyczny o b
1=1 b
n=2n−1 r=2
Teraz żeby policzć granice tego ciągu (b
n) musze znależć sumę ciągu arytmetycznego ale do
obliczenia sumy potrzebuje znać ilość
wyrazów tego ciągu arytmetycznego
Granice policzę
27 lip 15:36
Tao Cat Agent :
I dzień dobry

Godz 9 :10
| | 1+2+3+........+(n−1) | |
Natomiast an= |
| |
| | n2+1 | |
Tutaj widze że licznik to ciąg arytmetyczny gdzie a
1=1 a
n=n−1 i r=1 i n=(n−1)
więc suma
Granice policzyłem
27 lip 15:42
ite: dzień dobry!
→ zapis z 15:42 n=(n−1) nie ma sensu, może chodzi o ilość składników w liczniku ciągu an .
→ ilość składników w liczniku ciągu bn wynosi n (a nie 2n−1, tylko co druga liczba naturalna
staje się jego składnikiem a nie każda) .
27 lip 16:20
Tao Cat Agent :
Tak chodzi o ilośc wyrazów
Dobrze
Teraz 9 : 19
Ile wynosi ta suma
1
2+2
2+3
2+...........(n−1)
2
| | n(n+1)(2n+1) | |
skoro 12+22+32+...........(n−1)2+n2= |
| ? |
| | 6 | |
27 lip 16:33
Tao Cat Agent :
Wolfram pokazuje taką sumę
S=1
2+2
2+3
2+........+(n−1)
2
| | 1 | |
Wtedy granica wychodzi |
| i taka jest odpowiedz |
| | 3 | |
Tylko jak dojść do tej sumy ?
27 lip 16:51
Tao Cat Agent :
Dobrze
ite
Wolfram trochę pomógł
| | n*(n+1)*(2n+1) | | 2n3−3n2+n | |
12+22+32+.......+(n−1)2= |
| −n2= |
| |
| | 6 | | 6 | |
Teraz 10 ; 38
Jak rozwalić te dwie granice ?
27 lip 17:01
Tao Cat Agent :
Godzina 10 : 38
Z nr 1 ) granica dobrze policzona w tym zapisie
Miał być taki
an={√2n+1−4√4n2−3
27 lip 17:19
ite:
ad 16:33
| | n*(n+1)*(2n+1) | |
skoro 12+22+32+...+n2= |
| |
| | 6 | |
to należy wszędzie gdzie występuje wcześniej było n wstawić
n−1 i wtedy
1
2+2
2+3
2+...+(
n−1)
2=
| | n−1*(n−1+1)*[2(n−1)+1] | |
= |
| = |
| | 6 | |
27 lip 17:26
Tao Cat Agent :
Podziękować

Natomiast na te dwie inne granice założe nowy post .
27 lip 18:13