Suma pół prostokątów
Tao Cat Agent :

Sporządz wykres funkcji określonej na przedziale <0,1> wzorem y=x
2 przyjmując 10cm za
jednostkę
Przedział <0,1> na osi OX podziel na n równych części i na każdym z otrzymanych odcinków
zbuduj prostokąt na którym przyjęto n=10
Wysokości kolejnych prostokątów maja długości
| | 1 | | 2 | | 3 | | 4 | | n | |
( |
| )2,( |
| )2, ( |
| )2,( |
| )2,........ |
| )21 |
| | n | | n | | n | | n | | n | |
a) Oblicz pola kolejnych prostokątów
b) Oblicz sumę pól wszystkich prostokątów
c) Znajdz granice tej sumy przy n→
∞
Jakie jest znaczenie geometryczne tej granicy ?
a)
| | 1 | |
Długość podstawy każdego prostokąta wynosi według mnie |
| |
| | n | |
Pola każdego prostokata wynoszą
| 12 | | 1 | | 22 | | 1 | | 32 | | 1 | | n2 | | 1 | |
| * |
| , |
| * |
| , |
| * |
| ,.......... |
| * |
| |
| n2 | | n | | n2 | | n | | n2 | | n | | n2 | | n | |
| | 12 | | 22 | | 32 | | n2 | |
b) Sn= |
| + |
| + |
| +.... |
| |
| | n3 | | n3 | | n3 | | n3 | |
| | 12+22+32+42+,,,,,,,,,+n2 | |
Sn= |
| |
| | n3 | |
| | 12+22+32+.......+ n2 | | n(n+1)(2n+1) | |
c) lim n→∞ |
| =lim |
| : n3= |
| | n3 | | 6 | |
| | n(n+1)(2n+1) | | 1 | |
=lim n→∞ |
| = |
| |
| | 6n3 | | 3 | |
A jakie jest tego znaczenie geometryczne ? Dziękuje .
25 lip 11:06
12latek: Znaczenie geometryczne tej granicy to dokładne pole powierzchni obszaru pod wykresem funkcji y
= x2 na przedziale od 0 do 1, ograniczonego osią OX oraz prostą x = 1. Gdy liczba prostokątów
n dąży do nieskończoności, ich szerokość maleje do zera, a suma ich pól przestaje być tylko
przybliżeniem i staje się idealnym polem figury pod parabolą (co odpowiada całce oznaczonej z
tej funkcji od 0 do 1).
25 lip 12:07
Tao Cat Agent :
Dobrze . Dzięki
25 lip 13:40
Tao Cat Agent :

Następne polecenie
Rozwiąż zadanie analogicznie do zadania poprzedniego dla funkcji
a) Określonej na przedziale <0,1> wzorem f(x)=x
3
b) Określonej na przedziale <0,1> dla funkcji f(x)=−x
2+1
Podpunkt a) zrobiłem
Podpunkt b)
Rysunek zrobiłem sam (chyba dobrze
Wysokości tych prostokątów to
| | 12 | | 2 | | n | |
( |
| )2 , ( |
| )2 ,.............., |
| )2 |
| | n | | n | | n | |
Oblicz pola kolejnych prostokątow
| | 1 | | k | | k | |
Nie wiem dlaczego jest |
| −( |
| )3 to ( |
| }2 i k={1,2,3.4.......n} to kolejne |
| | n | | n | | n | |
wysokości
| | 1 | | k | |
ale dlaczego jest |
| −( |
| )3 |
| | n | | n | |
25 lip 19:27
12latek:
Wysokość prostokąta wynosi 1 − (k/n)2, ponieważ wynika bezpośrednio ze wzoru funkcji f(x) =
−x2 + 1. Wpisanie samej wartości (k/n)2 jest błędem, bo to wzór dla zwykłej funkcji x2, a
tutaj odejmujemy tę wartość od jedynki.
Skąd bierze się potęga 3 w wzorze na pole?
Pole to szerokość pomnożona przez wysokość:
* Szerokość to 1/n
* Wysokość to 1 − k2 / n2
Mnożąc szerokość przez wysokość:
1/n * (1 − k2 / n2) = 1/n − k2 / n3
Mianownik n3 powstaje z pomnożenia n z szerokości przez n2 z wysokości.
25 lip 22:20