n nieparzyste
Tao Cat Agent :
Udowodnij że dla każdego n nieparzystego jest
512|n12−n8−n4+1
n12−n8−n4+1=x
n8(n4−1)−1(n4−1)=
(n4−1)(n8−1)=
n8−1=(n4−1)(n4+1)
n4−1=(n2−1)(n2+1)=(n−1)(n+1)(n2+1)
n8−1=(n−1)*(n+1)*(n2+1)*(n4+1)
(n4−1)*(n8−1)=(n−1)*(n+1)*(n2+1)*[(n−1)(n+1)*(n2+1)*n4+1)]=
=(n−1)2*(n+1)2*(n2+1)2*(n4+1)
n−1 i n+1 sa to dwie kolejne liczby parzyste wic podzielne przez 2
Z dwóch kolejnych liczb parzystych jedna z nich jest podzielna przez 4 stąd
22|(n−1)2 i 24|(n+1)2 albo 24|(n−1)2 i 22|(n+1)2
Także jest 22|(n2+1)2 i 2|(n4+1)
22*24*22*21=29=512|x
Sprawdzałem dla kilku liczb nieparzystych i dla n2+1 jest tylko jedna dwójka w rozkładzie na
czynniki pierwsze i tak samo dla n4+1
Mógłby ktoś napisać dlaczego tak jest ? dziękuję
24 lip 20:38
ABC:
bo liczba nieparzysta zawsze daje z dzielenia przez 4 resztę 1 lub 3 , więc kwadrat takiej
liczby daje resztę 1 z dzielenia przez 4, a po dodaniu jedności będzie reszta 2 z dzielenia
przez 4 , więc może być tylko jedna dwójka w rozkładzie
24 lip 21:38
Tao Cat Agent :
Rozumiem już
24 lip 21:52