matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Granice
Tao Cat Agent :
Oblicz granice podanego niżej ciągu . które wyrazy należą do przedziału (g−ε,g+ε)
5n−1
1)x
n
=
i ε=0,01
n
5n−1
lim n→
∞
=5
n
|x
n
−g|<ε
5n−1
|
−5|<0,01
n
1
|5−
−5|<0.01
n
|−U{1{n}|<0,01
1
<0,01
n
1
1
<
n
100
n>100
3
2)y
n
=
i ε=10
−8
n
2
3
lim n→
∞
=0
n
2
|y
n
−g|<10
−8
3
|
|<10
−8
n
2
3
<10
−8
n
2
3
1
<
n
2
10
8
n
2
>3*10
8
n>
√
3
*10
4
24 lip 15:32