Dowód twierdzenia
Tao Cat Agent :
Udowodnij twierdzenie
∧ a,b,c,d ∊ℛ+ ( √(a+c)(b+d)≥√ad+√bc
Z założenia obie strony dodatnie sa więc
(a+c)(b+d)≥ad+2√ad*bc+bc
ab+ad+bc+cd≥ad+2√ad*bc+bc
ab+cd−2√ad*bc≥0
ab+cd−2√ab*cd≥0
(√ab−√cd)2≥0
Jeśli a,b,c,d będą różne to nierównośc bedzie >0
Jeśli a,b,c,d będa równe zero to nierównośc bedzie =0
Tak myślę
24 lip 14:10
ABC:
dowód dobry , wniosek niedobry

weź np a=1 b=8, c=2 d=4
24 lip 14:51
ite:
Nie analizowałam przekształceń, ale zdanie:
Jeśli a,b,c,d będą równe zero, to nierówność będzie =0
nie zgadza się z założeniem.
24 lip 14:53
Tao Cat Agent :
Witam

Teraz tak patrzę i jest przecież ℛ
+ więc a,b,c,d nie może być równe zero
Dzięki
24 lip 14:56
ite:
Nie widziałam wpisu ABC i spaliłam zalecenie do autora zadania : (
24 lip 14:56