Newton i pewnie liczba e
Tao Cat Agent :
Zadanie nr 595
**)
| | 1 | |
a) Zastosuj wzór Newtona do rozwinięcia an=(1+ |
| )n i przekształć to wyrażenie do |
| | n | |
postaci
| | 1−1/n | | (1−1/n)(1−2/n) | | (1−1/n)(1−2/n)*.....*(1−((n−1)/n)) | |
an=2+ |
| + |
| +..... |
| |
| | 2! | | 3! | | n! | |
| | 1 | |
b)Podobnie rozwiń an+1=(1+ |
| )n+1 |
| | n+1 | |
c) Udowodnij że ciąg a
n jest rosnący
d) Na podstawie wzoru a) wykaż że
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
⋀ n∊N an<2+ |
| + |
| + |
| +.....+ |
| + |
| |
| | 2! | | 3! | | 4! | | (n−1)! | | n! | |
e) Udowodnij że
f) Na podstawie d) e) i wzoru na S
n ciągu geometrycznego udowodnij że
⋀ n∊N a
n<3
g) Na podstawie c) i f) udowodnij że ciąg a
n jest zbieżny
h) Oblicz kilka początkowych wyrazów ciągu a
n
| | 1 | |
i) Na podstawie c) f) g) i h) wykaż że 2,4<lim n→∞(1+ |
| )n<3 |
| | n | |
24 lip 09:43
12latek:
A
(1 + 1/n)n = (n po 0) + (n po 1)*(1/n) + (n po 2)*(1/n)2 + ... + (n po n)*(1/n)n
(n po 0) + (n po 1)*(1/n) = 1 + n*(1/n) = 2
Dla k >= 2: (n po k)*(1/n)k = [n(n−1)...(n−k+1) / k!] * (1/nk) = [1/k!] * (n/n) * ((n−1)/n) *
... * ((n−k+1)/n) = (1 − 1/n)(1 − 2/n)...(1 − (k−1)/n) / k!
an = 2 + (1 − 1/n)/2! + (1 − 1/n)(1 − 2/n)/3! + ... + (1 − 1/n)...(1 − (n−1)/n)/n!
B
a(n+1) = 2 + (1 − 1/(n+1))/2! + (1 − 1/(n+1))(1 − 2/(n+1))/3! + ... + (1 − 1/(n+1))...(1 −
(n−1)/(n+1))/n! + (1 − 1/(n+1))...(1 − n/(n+1))/(n+1)!
C
Dla j >= 1: j/(n+1) < j/n => 1 − j/(n+1) > 1 − j/n
Każdy składnik w a(n+1) jest większy od odpowiadającego w an, a na końcu dochodzi wyraz > 0.
a(n+1) > an => ciag an jest ściśle rosnący.
D
Dla j >= 1: 1 − j/n < 1
an = 2 + (1 − 1/n)/2! + ... + (1 − 1/n)...(1 − (n−1)/n)/n! < 2 + 1/2! + 1/3! + ... + 1/n!
E
Dla k > 1: k! = 1 * 2 * 3 * ... * k > 1 * 2 * 2 * ... * 2 = 2(k−1)
k! > 2(k−1) => 1/k! < 1/2(k−1)
F
an < 2 + 1/2! + 1/3! + ... + 1/n! < 2 + 1/21 + 1/22 + ... + 1/2(n−1)
S = 1/2 + 1/4 + ... + 1/2(n−1) = (1/2) * [1 − (1/2)(n−1)] / (1 − 1/2) = 1 − (1/2)(n−1) < 1
an < 2 + 1 = 3
G
an jest rosnący (z punktu c) oraz ograniczony z góry przez 3 (z punktu f).
Z twierdzenia o ciągu monotonicznym i ograniczonym: lim n−>∞ an istnieje (ciąg jest zbieżny).
H
a1 = (1 + 1/1)1 = 2
a2 = (1 + 1/2)2 = (3/2)2 = 9/4 = 2.25
a3 = (1 + 1/3)3 = (4/3)3 = 64/27 ≈ 2.37
a4 = (1 + 1/4)4 = (5/4)4 = 625/256 ≈ 2.4414
I
a4 ≈ 2.4414 > 2.4
an rośnie => dla n >= 4: an >= a4 > 2.4 => lim n−>∞ an > 2.4
an < 3 => lim n−>∞ an < 3
2.4 < lim n−>∞(1 + 1/n)n < 3
24 lip 10:42
Tao Cat Agent :
Dziękuję za ciężką pracę .
24 lip 12:49