Udowodnij twierdzenie
Tao Cat Agent :
Udowodnij twierdzenia
1*) ⋀ a,b∊ℛ(ab≥0 ⇒(a2−b2)2≥(a−b)4
2*) ∧ a,b∊ℛ (ab<0 ⇒(a2−b2)2<(a−b)4
a) Jaki jest związek logiczny miedzy twierdzeniem 1*) i twierdzeniem 2*)
b)Zapisz koniunkcję twierdzeń 1*) i 2*) w postaci jednego twierdzenia
Wskazówka : (a−b)4=(a2−b2)2−4ab(a−b)2
1*)(a2−b2)2=a4−2a2b2+b4
(a−b)4=a4−4a3b+6a2b2−4ab3+b4
a4−2a2b2+b4≥a4+6a2b2−4a3b−4ab3⇔
⇔a4−8a2b2 +b4−a4+4a3b+4ab3+b4≥0⇔
⇔4a3b+4ab3−8a2b2≥0⇔
⇔4ab(a2+b2−2ab)≥0
4ab≥0 a2−2ab+b2=(a−b)2 a to jest zawsze nieujemne
Otrzymałem nierówność prawdziwą stąd nierówność wyjściowa 1*) też jest prawdziwa
Natomiast w 2*)
Otrzymam po przekształceniach
4ab(a2−2ab+b2)<0
ab<0 to 4ab<0 a2−2ab+b2=(a−b)2 zawsze nieujemne
stąd 4ab(a2−2ab+b2)<0
Otrzymałem nierówność prawdziwą stąd nierówność 2*) także jest prawdziwa
Zrobiłem to bez tej wskazówki
A to a) i b)
23 lip 17:17
12latek: Dla każdych liczb rzeczywistych a i b zachodzi: (ab >= 0 <=> (a2 − b2)2 >= (a − b)4)
6 sie 11:02
:
(a2−b2)2−(a−b)4=(a−b)2(a+b)2−(a−b)4=(a−b)2[(a+b)2−(a−b)2]=
=(a−b)2[2a*2b]=sgn(ab) *|4ab(a−b)2|
6 sie 14:02