Każdemu punktowi kratowemu P(k,m) gdzie k≠1 i m≠1 wewnątrz pierwszej ćwiartki płaszczyzny
| 1 | ||
współrzędnych przyporządkowujemy liczbę | ||
| mk |
| 1 | ||
Oblicz sumę S wszystkich liczb postaci | ||
| mk |
| 1 | 1 | 1 | 1 | ||||
, | , | , | ............ bedzie to ciąg geometryczny | ||||
| 22 | 23 | 24 | 25 |
| 1 | 1 | |||
a1= | q= | |||
| 4 | 2 |
| 1 | 1 | 1 | ||||
S2=a1* | = | = | ||||
| 1−q | 2 | 1*2 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | ||||
, | , | , | ..... tez ciag geometryczny | ||||
| 32 | 33 | 34 | 35 |
| 1 | 1 | |||
a1= | i q= | |||
| 9 | 3 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | ||||||||||||||
S3= | * | = | = | ||||||||||||||
| 9 |
| 6 | 2*3 |
Dla m=4
| 1 | 1 | 1 | 1 | ||||
, | , | , | ........... ciąg geometryczny | ||||
| 42 | 43 | 44 | 45 |
| 1 | 1 | |||
a1= | q= | |||
| 16 | 4 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||||||||||||
S4= | * | = | * | = | |||||||||||||||
| 16 |
| 4 | 3 | 3*4 |
| 1 | 1 | 1 | |||
, | U{1}[54}, | ,.......... ciąg geometryczny | |||
| 52 | 53 | 55 |
| 1 | 1 | |||
a1= | q= | |||
| 25 | 5 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | ||||||||||||||
S5= | * | = | = | i dobrze sie to układa | |||||||||||||
| 25 |
| 5*4 | 4*5 |
| 1 | 1 | 1 | |||
, | ,U{1}[m4}, | ,.................... | |||
| m2 | m3 | m5 |
| 1 | 1 | |||
a1= | q= | |||
| m2 | m |
| 1 | ||
Sm= | ||
| (m−1)*m |
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||||
S=lim m→∞( | + | + | + | +....... | =lim m→∞(1− | )=1 | ||||||
| 1*2 | 2*3 | 3*4 | 4*5 | (m−1)*m | m |