Tablica
Tao Cat Agent :
Zbudowano trójkąt z liczb
1
2 6
3 9 15
4 12 20 28
5 15 25 35 45
6 18 30 42 54 66
7 21 35 49 63 77 91
.. .... ... .... ... ... .... .....
a)Podaj wzór na an tzn na wyraz zapisany w wierszu n−tym i i −tej kolumnie
b) Oblicz sume liczb zapisanych w n−tym wierszu
21 lip 21:37
12latek: a) Wzór na liczbę w n−tym wierszu i i−tej kolumnie:
a(n,i) = n(2i − 1)
b) Suma liczb w n−tym wierszu:
S(n) = n(1 + 3 + 5 + ... + (2n − 1))
1 + 3 + 5 + ... + (2n − 1) = n²
S(n) = n · n² = n³
21 lip 21:53
Tao Cat Agent :
Dzięki.
22 lip 09:46