Rozwinięcia Newtona
Tao Cat Agent :
Zadanie .
a)Rozwiń wyrażenie (1+x)
2n według wzoru Newtona na potęgę dwumianu
b) Jaki współczynnik otrzymasz przy x
n mnożąc każdy wyraz rozwinięcia (1+x)
n przez każdy
wyraz rozwinięcia (x+1)
n
c) Porównując współczynniki przy x
n w wyrażeniach a) i b) znajdz wzór na sumę
a)
| | | | | | | | | |
(1+x)2n=1+ | x+ | x2+ | x3+........ | *xn+........ |
| | | | | |
b)
| | | | | | | | | | | |
(1+x)n=1 + | x + | x2 + | x3 + | x4+...... + | n−1 + |
| | | | | | |
| | | | | | | | | |
(x+1)n=xn + | *xn−1 + | *xn−2+ | *xn−3+.... | *x+1 |
| | | | | |
Tao Cat Agent :
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Po wymnożeniu każdy z każdym będą takie współczynniki przy x
n
| | | | | | | | | |
( | )2+( | )2+( | )2+..........+( | )2 |
| | | | | |
c)
(1+x)
n*(x+1)
n=(1+x)
n+n=(1+x)
2n
stąd suma współczynników przy jednakowych potęgach wynosi
| | | | | | | | | | | | | |
Sn=( | )2+( | )2+ | )2+( | )2+.........( | )2= | |
| | | | | | | |