Reszta z dzielenia
Tao Cat Agent :
Zadanie podobne do poprzedniego
Znajdz resztę z dzielenia 13
15 przez 7
Wskazówka ; 13
15=(14−1)
15 . Zastosuj wzór Newtona
(14−1)
15=
| | | | | | | | | | | |
| 1415− | 1414+ | 1413}−...............+ | *14− | *1 |
| | | | | | |
W rozwinięciu otrzymamy 16 składników .
15 składników jest podzielnych przez 14 i 16 składnik (−1)
Stąd (14−1)
15=14s−1 s∊N
13
15=14s−7+6=(14s−7)+6=7(2s−1)+6
czyli reszta 6
21 lip 11:06
.:
rozumiem ideę takiego toku rozumowania ... ale to jest droga naokoło i celowe unikanie funkcji
'modulo' które by się idealnie tutaj sprawdziło.
A jako, że są to zadania ze starych zbiorów, to także ta funkcja powinna być w programie w
'ówczesnych czasach'.
A wtedy to zadanie by wyglądało tak:
13 (mod 7) ≡ −1 (mod 7) ⇒ 1315 (mod 7) ≡ (−1)15 (mod 7) ≡ −1 (mod 7) = 6
22 lip 10:01
Tao Cat Agent :
Witam

Już nie pamiętam czy modulo było
Gdzieś tam przez któreś zadanie chyba się przewinęło (ale go pewnie pominąłem
22 lip 11:13