| 1 | 1 | ||
− | |||
| n−1 | n |
| 1 | 1 | n−(n−1) | 1 | ||||
− | = | = | |||||
| n−1 | n | n(n+1 | n(n+1) |
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||||
⋀n∊N−{1} an= | + | + | {3*4}+....+ | + | =1− | |||||||
| 1*2 | 2*3 | 1 | n−2)*(n−1) | (n−1)*n | n |
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||||
an=( | − | )+( | − | )+( | − | )+...........+(U{1}{ | ||||||
| 1 | 2 | 2 | 3 | 3 | 4 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
n−2}− | )+( | − | )=1− | |||||
| n−1 | n−1 | n | n |
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ||||||
⋀ n∊N−{1} bn= | + | + | +..........+ | ⇒bn<1− | ||||||
| 22 | 32 | 42 | n2 | n |
| 1 | 1 | 1 | |||
= | − | ||||
| n(n−1) | n−1 | n |
| 1 | 1 | ||
− | |||
| 1 | n |
| 1 | 1 | ||
> | |||
| 1*2 | 2*2 |
| 1 | 1 | ||
> | |||
| 2*3 | 3*3 |
| 1 | 1 | ||
> | |||
| (n−1)n | n*n |
| 1 | ||
1 − | > 'suma' | |
| n |
| 1 | 2 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||||
Udowodnic że ⋀ n∊N cn= | + | + | +−−−−−−−+ | + | ⇒cn≤2− | |||||||
| 1! | 2! | 3! | (n−1) | n! | n |
| 1 | 1 | 1 | ||||
Stąd | = | ≤ | k∊N i k≠1 | |||
| k! | 1*2*3*4*5*........*(k−3)*(k−2)*(k−1)*k | (k−1)*k |
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||||
cn≤1+ | + | +U{3*4}+ | +−−−−−−−−−+ | ≤1+1− | ≤2− | |||||||
| 1*2 | 2*3 | 4*5 | (n−1)*n | n | n |
OK.