Ustawienia
Tao Cat Agent :
Zadanie nr 546
Andrzej, Basia ,Czesław ,Dorota i Edek chcą się tak sfotografować aby dziewczyny i chłopcy
stali na zmianę
a) Na ile sposobów mogą sie ustawić?
Tutaj to na 2!*3! sposobów
Ile elementów ma zbiór ustawień o podanej niżej własności
b) Z1− Andrzej stoi obok Basi
c) Z2−Dorota stoi między Czesławem i Edkiem
d) Z3−Andrzej stoi w środku
e) Z4−Dorota stoi w środku
f) Z5−Na obu końcach stoją chłopcy
g) Który z wymienionych zbiorów jest podzbiorem innego z tych zbiorów ?
h) Które z wymienionych zbiorów są rozłączne ?
20 lip 14:12
Tao Cat Agent :

Mamy 5 miejsc
Zeby dziewczyny i chłopcy stali do fotografii na przemian to muszą sie ustawić tak
CH−D−CH−D−CH
a) jest tak ; jest zbiór {A,B,C,D,E}
Nieuporządkowana para Ai B może zając 4 położenia
.Wymieniać miejsca moga E i C stąd 4*2=8
czy to bedzie (1,2) (3,4) (4,5) (2,3)
Weżmy (1,2)
Adam i Basia stoją obok siebie . Wymieniać się mogą dwaj pozostali Czesiek i Edek
Wiec 3 i 5 zamieniają sie miejscami Dorota zostaje na nr 4 żeby zachowany był układ do
fotografii
Dobrze to jest ?
20 lip 16:35
ite:
Basia i Dorota muszą stać na miejscach 2 i 4. Mogą zrobić to na 2! = dwa sposoby: (B,D) lub
(D,B).
Andrzej, Czesław i Edek muszą stać na miejscach 1, 3, 5. Mogą stanąć na 3! sposobów.
Zasada mnożenia daje 2!*3! ustawień.
20 lip 16:57
Tao Cat Agent :

Godzina 16 : 35 to miało być b) czli Z
1=8 sposobów
Teraz c) Z
2
Jedno z ustawień na rysunku
Dorota 2 położenia , Czesiek i Edek zamieniają sie miejscami Stad 2*2=4 sposoby
d) Z
3Z_
Dorota z Basią wymieniają sie na 2 sposoby i Edek z Czesiem na 2 sposoby Stąd 2*2=4 sposoby
e) Z
4 Musi stać chłopiec w środku Z
4=∅
f) Z
5 Tutaj będzie 3!*2! sposobów czyli Z
5=12 sposobów
Tak to zrobiłem na chłopski rozum
Teraz zastanawiam się nad g i h)
20 lip 21:02
ite:
h) Żeby odpowiedzieć na pytanie, które z wymienionych zbiorów ustawień są rozłączne, należy się
zastanowić, które z warunków są nie do spełnienia jednocześnie.
I tu pierwszymi kandydatami są zbiory z pktów d) /Andrzej stoi w środku/ i e) /Dorota stoi w
środku/. Dalej należy analizować w podobny sposób.
21 lip 12:04
Tao Cat Agent :
No tak . Bo w środku może stac tylko chłopiec
czyli Z3∩Z4=∅
21 lip 12:10