Oblicz sume
Tao Cat Agent :
Zadanie nr 333(ciąg geometryczny
Oblicz dla x≠1 sumę
Sn=1+2x+3x2+4x3+.................+n*xn−1+(n+1)*xn}
Wskazówka : Oblicz wyrażenie Sn−xSn
19 lip 20:31
12latek: Sn = 1 + 2x + 3x2 + 4x3 + ... + n*x(n−1) + (n+1)*xn
xSn = x + 2x2 + 3x3 + 4x4 + ... + n*xn + (n+1)*x(n+1)
Sn * (1 − x) = 1 + x + x2 + x3 + ... + xn − (n+1)*x(n+1)
Sn * (1 − x) = (1 − x(n+1)) / (1 − x) − (n+1)*x(n+1)
Sn = [1 − x(n+1) − (n+1)*x(n+1) * (1 − x)] / (1 − x)2
San = [1 − x(n+1) − (n+1)*x(n+1) + (n+1)*x(n+2)] / (1 − x)2
19 lip 21:16
19 lip 21:19
Tao Cat Agent :
Dzięki
19 lip 21:32