Tablica
Tao Cat Agent :
Zadanie nr 317
Dana jest trójkatna tablica liczb
1
1,2
1,2,3
1,2,3,4.
........................
1,2,3,4,..................,n−1
1,2,3,4, n−1,n
Znajdz liczbę n wiedząc że suma wszystkich liczb tablicy wynosi 286
Wskazówka : Zauważ ze sumy liczb zapisanych w poszczególnych wierszach tablicy sa sumami
częsciowymi ciągu arytmetycznego
Otrzymana sume tak przekształc abys mógł zastosowac wzór z zadania 234
| | n(n+1)(n+2) | |
(czyli 1*2+2*3+3*4+4*5+...............+n)(n+1)= |
| ) |
| | 3 | |
Tao Cat Agent :
Witam

Te sumy częściowe
S
1=a
1=1
.............................................
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | n(n+1) | |
Sn=1+2+3+4+5+.............+n= |
| (jako suma kolejnych liczb naturalnych |
| | 2 | |
Aaa. Juz widzę . . Mogę spokojnie wyjechać
W zbiorze zadań mam jeszcze trzy zadania z tablicami ale to jak wrócę
Dzięki

.