Punkty i płaszczyzna
Tao Cat Agent :
Na płaszczyznie danych jest n punktów z których żadne 3 nie leżą na jednej prostej
a) Ile prostych wyznaczają pary tych punktów
b) Zakładamy że żadne 2 z tych prostych nie są równoległe i żadne 3 nie przechodzą przez 1
punkt różnych od punktów danych
Ile jest punktów przecięcia tych wszystkich prostych nie licząc punktów danych ?
Zrób rysunki dla n=4 i dla n=5
18 lip 16:01
12latek:
Liczba wszystkich prostych:
C(n, 2)
Liczba przecięć wszystkich par prostych:
C(C(n, 2), 2)
W każdym z n punktów przecina się:
C(n − 1, 2)
par prostych, więc razem:
n · C(n − 1, 2)
C(C(n, 2), 2) − n · C(n − 1, 2)=
n(n − 1)(n − 2)(n − 3) / 8
18 lip 17:09
Tao Cat Agent :
Ok

Rysunki zrobię
18 lip 19:22