Kombinacje
Tao Cat Agent :

Ćwiczenie :
A)
Dany jest zbiór A czterech elementów jak na rysunku
Przerysuj ten zbiór trzy razy ,
1) Na pierwszym rysunku otocz pętlą każdy podzbiór trzyelementowy zbioru A
2) Na drugim podzbiór dwuelementowy
Na trzecim podzbiór jednoelementowy
Ile otrzymałeś podzbiorów w 1), 2) 3)
Podzbiorów trzyelementowych otrzymałem 4 pętle {K,R,T} , {K T S}, {K,R,S} , {T,R,S}
Podzbiorów dwuelementowych otrzymałem 6 pętli {K,T} , {R, S} {K,R} {TS} { K,S} {T,R}
Podzbiorów jednoelementowych otrzymałem 4 pętle {K} {R} {T} ,{S}
B)
Wypisz wszystkie podzbiory 1) trójelementowe 2) dwuelemntowe 3) jednoelementowe
zbioru B={a,b,c,d}
1) {a,b,c} {a,b,d" { a,c,d} {b,c,d}
2) {a,b} {c,d} {a,c} {c,d} {a,d} {b,c}
3) {a} {b} {c} {d}
C)
Czy podzbiory {a,b} i {b,a} są różne?
Czy podzbiory {a,b,c} i {c,a,b} są różne
W jakim jeszcze porządku można zapisać elementy zbioru {a,b,c}? Na ile sposobów ?
17 lip 19:41
Tao Cat Agent :
Dobra. Musimy przez to przejść
Ćwiczenie nr 2
A) Dany jest zbiór A={a,b,c,d}
Wymien podzbiory trójelementowe zbioru A do których należą elementy a i b .Ile ich jest ?
B) Ile jest podzbiorów trójelementowych zbioru {a,b,c,d,e} do których należa elementy a i b
C) Ile jest podzbiorów trójelementowych do których należą elementy a i b z 10 początkowych
liter alfabetu ?
17 lip 19:55
Tao Cat Agent :
Ćwiczenie nr 3
A) Iloma sposobami można zbudować zbiór {ab,c} biorąc najpierw dwa jego elementy a potem
dołaczając trzeci ?
B) To samo dla zbioru {a,b,c,d} biorąc najpierw zbiór trzyelementowy dołaczając do niego
czwarty element ?
17 lip 19:58
12latek: cw 2
A) Zbiór A = {a,b,c,d}
Musisz wybrać podzbiory 3−elementowe, które zawierają litery a i b. Oznacza to, że do pary {a,
b} dobierasz tylko jedną dodatkową literę z pozostałych (c lub d).
Wymienione podzbiory: {a, b, c} oraz {a, b, d}.
B) Zbiór {a,b,c,d,e}
Do pary {a, b} dobierasz jeden element z trzech pozostałych liter (c, d lub e).
Liczba podzbiorów: 3.
C) 10 początkowych liter alfabetu
Do pary {a, b} dobierasz jeden element z ośmiu pozostałych liter (od c do j).
Liczba podzbiorów: 8.
17 lip 20:50
Tao Cat Agent :
Dobrze.
Więc będzie tak
Mamy zbiór czteroelementowy {a,b,c,d}
Będzie 6 podzbiorów dwuelementowych (dołączono do każdego z nich po jednym z pozostałych (czyli
c i d )
czyli 4−2=2 elementy
Będzie ich (4−2)*C
24 ale wśrod nich ą podzbiory identyczne bo np dołaczając c do {ab} czy b
do {ac} i a do {bc}
Każdy podzbiór powtarza się 3 razy więc podzbiorów trzyelementowych będzie
Mamy zbiór {a,b,c,d,e}
Będziemy mieli 10 podzbiorów dwuelementowych
{ab} {b,c} {c,d} {d,e}
{a,c} {b,d} {c,e}
{a,d} {b,e}
{a,e}
Z dwuelementowych tworzymy podzbiory trzyelementowe
Do każdego dwuelementowego dołączamy pozostałe (np do {a,b} dołączamy (c,d,e)
Pozostałych będzie (5−2)=3
Wszystkich trzyelementowych będzie (5−2)* C
25 =3*10=30
Tutaj znowu każdy powtarza się trzy razy więc podzbiorów trzyelementowych będzie
18 lip 12:36