Dalej permutacje
Tao Cat Agent :
Zadanie nr 269
Cztery białe kule oznaczone literami a,b,c,d i cztery czarne oznaczone cyframi 1,2,3,4 należy
ułożyć w jednym rzędzie tak aby ich barwy zmieniały sie kolejno
Iloma sposobami można to zrobić?
Zadanie nr 270
Do rodziny należy 7 osób : dziadek ,babcia ,rodzice i troje dzieci .
Ustawiają się wszyscy do fotografii rodzinnej tak że dzieci mogą być w pierwszym rzędzie a
dorośli w drugim .
Na ile sposobów mogą się ustawić?
Tutaj będzie na 3!*4! =6*24=144 sposobów i taką tez mam odpowiedz.
Mam tutaj pytanie .
Na ile sposobów mogą się ustawić gdy np dziadek , jedno z rodziców i dwoje z trójki dzieci
byłoby w 1 rzędzie a babcia drugi rodzic i jedno z trzech dzieci w drugim rzędzie
17 lip 16:29
12latek: Zadanie 269
Są 2 możliwe układy kolorów: BCBCBCBC lub CBCBCBCB.
Kule białe ustawiasz na 4! sposoby (24 opcje).
Kule czarne ustawiasz na 4! sposoby (24 opcje).
Wzór: 2 * 4! * 4! = 2 * 24 * 24 = 1152.
Zadanie 270
1. Wybór osób do 1. rzędu: Wybierasz 1 z 2 rodziców (2 sposoby) oraz 2 z 3 dzieci (3
sposoby). Daje to 2 * 3 = 6 możliwości składu rzędów.
2. Ustawienie osób w 1. rzędzie (4 osoby): 4! = 24 sposoby.
3. Ustawienie osób w 2. rzędzie (3 osoby): 3! = 6 sposobów.
4. Mnożysz wszystko przez siebie: 6 * 24 * 6 = 864.
17 lip 17:01
Tao Cat Agent :
Witam

Dzięki.
I jeszcze takie pytanko
Ogólnie jeśli mamy n osób i n ponumerowanych miejsc to sposobów rozmieszczen tych osób jest n!
A co w przypadku gdy te miejsca nie sa ponumerowane ?
17 lip 17:19
12latek: W linii to nadal n!, jak dokoła to (n−1)! a tak aby tylko usiedli to 1
17 lip 18:04
Tao Cat Agent :
Dobrze.
17 lip 18:21