Dowód
Tao Cat Agent :
Udowodnij twierdzenie :
n∊(N−{1,2})⇒2n>2n+1
Wskazówka . Dowód indukcyjny
Sprawdzam dla n=3
L=23=8 P=2*3+1=7
L>P
Nierównośc jest prawdziwa dla początkowej liczby naturalnej
Założenie :
2n>2n+1
Sprawdzam czy nierówność jest prawdziwa dla nastepnej liczby liczby naturalnej
Teza :
2n+1>2(n+1)+1
2n+1>2n+3
Dowód : 2*2n>2n+3
I tutaj nie bardzo wiem jak skorzystac z założenia
16 lip 19:48
.:
L = 2
n+1 = 2*2
n > // z (2) // > 2*(2n+1) = 2n + 2n + 1 > 2n + 2*1 + 1 = 2n + 3 = P
w taki sposób
16 lip 19:51
.:
ajjj ... tam nie +1 tylko +2 miałobyć po wymnożeniu nawiasu ... ale szacujesz później do tego
samego
16 lip 19:52
Tao Cat Agent :
Ojjjj. trochę to ciężkie

Mam książeczke i indukcji ale porąbane przykłady pokazali rozwiązane i do zadań nie ma
rozwiązań
Dzięki wielkie
16 lip 20:49