Dowód
Tao Cat Agent :
Zadanie nr 271
Udowodnij e
1*1!+2*2!+3*3!+4*4!+...........(n−1)(n−1)!+n*n!=(n+1)!−1
Sprawdzam dla n=1
L=0*0!+1*1!=1 P=2!−1=1 L=P
Założenie
1*1!+2*2!+3*3!+4*4!+.......(n−1)(n−1)!+n*n!=(n+1)!−1
Sprawdzam czy twierdzenie jest także prawdziwe dla następnej liczby naturalnej (n+1)
Teza :
1*1!+2*2!+3*3!+4*4!+......+(n−1)(n−1)+n*n!+(n+1)(n+1)!=(n+2)!−1
Dowód ;
L=(n+1)!−1+(n+1)(n+1)!=[(n+1)!+(n+1)(n+1)! ]− 1 =
=(n+1)![(1+n+1)] − 1=(n+1)!(n+2)−1=(n+2)!−1
P=(n+2)!−1
L=P
Wynika stąd że twierdzenie jest prawdziwe dla każdej liczby naturalnej n
16 lip 16:37
.:
hej hej ... to 0*0! nie występuje we wzorze

reszta

ale jak dla takiego leniwca jak ja ... za dużo linijek zapisanych
16 lip 19:56
Tao Cat Agent :
Widzisz wziąlem z tego (n−1)(n−1)!
fakt na początku nie ma 0*0! tylko od razu 1*1!
16 lip 20:51