Liczba 1000! i zera na końcu
Tao Cat Agent :
Dział. Permutacje
Zadanie nr 272
Dla jakiej największej wartości n jest 2
n dzielnikiem 1000!.
Wskazówka: Przedstaw 1000! jako iloczyn dwóch iloczynów liczb nieparzystych i liczb parzystych
.
Iloczyn liczb parzystych przedstaw w postaci 2
k*500! . Przekształć podobnie 500! itd
Zadanie nr 273
Dla jakiej największej wartości p jest 5
p dzielnikiem 1000!
Wskazówka : Przedstaw 1000! jako iloczyn dwóch iloczynów liczb niepodzielnych przez 5 i liczb
podzielnych przez 5 .
ten ostatni przedstaw jako iloczyn ktorego jednym czynnikiem jest 200! itd
Zadanie nr 274
Ile zer końcowych ma liczba 1000!
Wskazówka : Oprzyj sie na wynikach zadań 272 i 273.
Ogólnie to wiem jak policzyć ilość tych zer na końcu
Razem daje 249 zer
Ale chciałbym to zrobic według tych zadań .Dziękuję
16 lip 12:59
12latek: 274
Liczba zer na końcu dowolnej liczby zależy od tego, przez jaką najwyższą potęgę dziesiątki
(10k) ta liczba się dzieli.
Ponieważ 10 = 2 * 5, to aby powstało jedno zero (czyli jedna dziesiątka), potrzebujemy pary
składającej się z jednej dwójki i jednej piątki.
Z zadań 272 oraz 273 wiemy, ile razy te liczby pierwsze występują w rozkładzie 1000!:
Dwójka występuje w potędze 994
Piątka występuje w potędze 249
Możemy to zapisać jako:
1000! = 2994 * 5249 * a
(gdzie a to iloczyn pozostałych czynników pierwszych)
Grupujemy dwójki i piątki w pary, które dadzą nam dziesiątki:
1000! = 2745 * (2249 * 5249) * a = 2745 * 10249 * a
Ponieważ mamy do dyspozycji tylko 249 piątek, możemy utworzyć maksymalnie 249 takich par.
16 lip 14:16
Tao Cat Agent :
Dobrze . dzięki
16 lip 15:51