Trzy składniki sumy
Tao Cat Agent :
Zadanie nr 234
Udowodnić stosując zasade indukcji matematycznej
| | 1 | |
1*2+2*3+3*4+4*5+........+ n(n+1)= |
| n(n+1)(n+2) |
| | 3 | |
To zrobiłem
napisz trzy końcowe składniki sumy
S=1*2+2*3+3*4+4*5+......................+ (n−2)(n−1)+ (n−1)*n+n(n+1)
Zadanie nr 235
To samo polecenie dla
| | 1 | |
1*2*3+2*3*4+3*4*5+...............+n(n+1)(n+2)= |
| n(n+1)(n+2)(n+3) |
| | 4 | |
Trzy końcowe składniki to
S=1*2*3+2*3*4+3*4*5+ ..............+ (n−2)(n−1)*n +(n−1)*n*(n+1)+ n(n+1)(n+2)
15 lip 23:20
.:
indukcja matematyczna (zasada działania).
1. Sprawdzamy czy dana teza jest prawdziwa dla najmniejszego elementu dla którego ma być
prawdziwa (przeważnie jest to n=1, ponieważ przeważnie poruszamy się w zbiorze N+)
2. ZAKŁADAMY, że będzie prawdziwe dla jakiegoś elementu z naszego zbioru (przeważnie zapisuje
się to jako n = k)
3. Wykazujemy, że jeżeli jest prawdziwe dla jakiegoś elementu, to dla następnego także będzie
prawdziwe ( czyli będzie prawdziwe dla n=k+1 pod warunkiem że jest prawdziwe dla n=k)
Co nam to daje:
krok 1 'daje nam podstawę'
krok 2 i krok 3 sprawia, że:
" skoro prawdziwe jest dla n=1 to jest prawdziwe dla n=2
skoro jest prawdziwe dla n=2 to jest prawdziwe dla n=3
.....
skoro jest prawdziwe dla n=10647934749288 to jest prawdziwe dla n=n=10647934749289
....
i tak w nieskończoność"
16 lip 07:33
.:
tak więc robimy:
Indukcja matematyczna:
1. n = 1
| | 1 | |
L = 1*2 = 2 = |
| *1*2*3 = P |
| | 3 | |
2. n = k
| | 1 | |
1*2 + 2*3 + ... + k(k+1) = |
| k(k+1)(k+2) |
| | 3 | |
3. n = k+1
L = 1*2 + 2*3 + ... + k(k+1) + (k+1)(k+2) = // korzystamy z (2) // =
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| k(k+1)(k+2) + (k+1)(k+2) = (k+1)(k+2)*[ |
| k + 1] = |
| (k+1)(k+2)(k+3) = P |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
c.n.w.
analogicznie drugi przykład ... i 99% innych przykładów.
16 lip 07:38
Tao Cat Agent :
jZ równościami to daję radę

Tylko tutaj czy dobrze napisałem te trzy końcowe wyrazy
16 lip 09:39
. :
Tak. Ale te trzy ostatnie to wtedy raczej tylko to co jest po wielokropku i po przecinku
16 lip 10:04
Tao Cat Agent :
tak,tak
16 lip 11:16