Indukcja matematyczna
Tao Cat Agent :
Proste równania to jeszcze daje rade z indukcją matematyczną
Z podzielnością i nierównościami jest gorzej
Zadanie nr 1)
Liczby postaci 7n−1 są podzielne przez 3
Zadanie nr 2
Suma sześcianów trzech kolejnych liczb naturalnych jest podzielna przez 9
15 lip 22:55
Tao Cat Agent :
W nr 2
n3+(n+1)3+(n+2)3=n3+9n2+15n+9
15 lip 23:01
Tao Cat Agent :
ma być
=3n3+9n2+15n+9
15 lip 23:57
Tao Cat Agent :
Zadanie nr 2 zrobione
16 lip 00:20
.:
zad 1:
n = 1
7−1 = 6 = 2*3

n = k
7
k − 1 = 3a czyli jest podzielne przez 3
n = k+1
L = 7
k+1 − 1 = 7*7
k − 1 = 7*7
k − 7 + 6 = 7(7
k−1) + 6 = // z (2) // =
= 7*3a + 6 = 3(7a + 2) = 3b = P
16 lip 07:43
.:
oczywiście ... zapisać jeszcze, że a∊Z
16 lip 07:43
Tao Cat Agent :
Na razie dziękuję

.
16 lip 09:35