Sumy
Tao Cat Agent :
Teraz ciągi liczbowe . Najpierw zadania z podręcznika potem ze zbioru zadań
Zapisz sume początkowych liczb naturalnych nieparzystych gdy ostatnia z nich jest :
a)5,b)9,c)15 d)2n+1
a)1+3+5
b)1+3+5+7+9
c) 1+3+5+7+9+11+13+15
d) 1+3+5+9+...............2n−1+2n+1 to powinno byc dobrze
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
Zapisz sumę |
| + |
| + |
| +............ |
| |
| | 1*2 | | 2*3 | | 3*4 | | n(n+1) | |
dla 1)n=4 2) n=5 3) n=9 4) n=k−1 5) n=k+1 6) n=k+3
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
1)S= |
| + |
| + |
| + |
| |
| | 1*2 | | 2*3 | | 3*4 | | 4*5 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
2) S= |
| + |
| + |
| + |
| + |
| |
| | 1*2 | | 2*3 | | 3*4 | | 4*5 | | 5*6 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
3)S= |
| + |
| +........ |
| + |
| |
| | 1*2 | | 2*3 | | 8*9 | | 9*10 | |
| | 1 | | 1 | |
4) S= |
| +U{2*3}+U{3*4}+............. |
| |
| | 1*2 | | (k−1)*k | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
5) S= |
| + |
| +.............+ |
| |
| | 1*2 | | 2*3 | | (k+1)(k+2) | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
6) S= |
| + |
| + |
| +.............+ |
| |
| | 1*2 | | 2*3 | | 3*4 | | (k+3)(k+4) | |
tez powinno być dobrze