Suma dwóch prostych
Tao Cat Agent :
Ćwiczenie nr 12
Ogólnie jest tak
Wielomian drugiego stopnia z jedną zmienna x ma postać W(x)=ax2+bx+c i a≠0
Podaj postać wielomianu stopnia drugiego dwóch zmiennych x i y ..
Zachodzi tu potrzeba użycia sześciu liter współczynników
Więc wielomian ten będzie miał postać
W(x)=ax2+ bxy+ cy2+ dx+ cy+ e gdzie przynajmniej jeden ze współczynników a,b,c jest
różny od zera
dalej
Jeżeli nie ma wyrazu mieszanego (xy) to doprowadzam do postaci kanonicznej.
Jeśli natomiast występuje ten wyraz mieszany (xy) to czy są jakieś uniwersalne sposoby
rozkładu jego na postać iloczynową?
W podręczniku mam podane równanie sumy dwóch prostych postaci
(3x−2y−7)( 5x−y+2)=0
Wykresem będą dwie proste 3x−2y−7=0 lub 5x−y+2=0
Więc mamy postać taką
(a1x+b1y+c1)*(a2x+b2y+c2)=0 gdzie a12+b12>0 i a22+b22>0
Natomiast jest polecenie takie .
Przedstaw równanie 2x2−4xy+2y2−15x+15y+27=0
w postaci (a1x+b1y+c1)(a2x+b2y+c2)=0
Ogólnie jak takie równania rozkładać na czynniki?
15 lip 13:52
ABC: ogólnie to trochę opowiadania jest ale tu twój nos powinien wyniuchać wzór skróconego mnożenia
x2−2xy+y2 i to że współczynniki przy x,y są przeciwnych znaków
to pozwala na trick
2(x−y)2−15(x−y)+27 , oznaczmy u=x−y
teraz wystarczy że rozłożysz na czynniki wielomian jednej zmiennej
2u2−15u+27 i wrócisz do starych zmiennych
15 lip 14:20
Tao Cat Agent :
Witam

Widzę że tak jest .
napisz więcej jak będziesz miał czas
Teraz ide popracować na ogródku bo przestał padać deszcz
15 lip 14:32
Tao Cat Agent :
Bo jeszcze takie podobne rozkłady z tymi wzorami skróconego mnozenia były przy dowodach
nierównośći
Więc przydałoby sie tego nauczyć
15 lip 14:35