matematykaszkolna.pl
Izometria Tao Cat Agent : Poprosiłbym o pomoc w kilku zadaniach z izometrii Zadanie nr 54 Na dowolnych prostych a i b obieramy odpowiednio punkty A i B . Po obranych stronach tych punktów odkładamy na prostych odcinki równych długości . Wykazać że tak określone przekształcenie prostej a na prostą b jest izometrią
14 lip 01:03
Tao Cat Agent : Zadanie nr 55 Udowodnić że jeśli dwie półproste maja ten sam zwrot to ich obrazy w izometrii mają również zgodny zwrot Zadanie nr 56 Udowodnić że jeżeli trzy punkty nie sa współliniowe to ich obrazy w izometrii również nie są współliniowe Zadanie nr 59 Wykazać że nie istnieje izometria przekształcająca kwadrat na trójkąt Podziękował za pomoc
14 lip 01:43
ABC: dziwne te twoje zadania emotka jeżeli możesz korzystać że izometria zachowuje odległości między punktami i zachowuje kąty to nie ma tu dużo do roboty chyba że masz jakąś inną definicję i z niej trzeba wyprowadzić te własności
14 lip 11:30
Tao Cat Agent : Zadania z podrecznika Geometria do klasy 1 technikum Witold Janowski Definicja izometrii jest taka Izometrią nazywamy każde przekształcenie pewnej figury w którym odległośc obrazów jakichkolwiek dwóch punktów jest równa odległości tych punktów
14 lip 11:49
ABC: ech ten Janowski mało lepszy niż Krygowska, podręczniki dla maniaków matematycznych a nie przeciętnych uczniów z tego że zachowuje odległości wynika że przekształca odcinek na odcinek tej samej długości (skorzystaj z warunku na punkty odcinka z odległością) z tego dalej wynika że zachowuje kąty ( rozważ trójkąt i jego obraz) a jak zachowuje kąty i boki to zauważ że suma kątów w kwadracie jest inna niż w trójkącie tak trzeba z klocków budować za stary na to jesteś emotka
14 lip 17:01
Mila: emotka
14 lip 17:22
Tao Cat Agent : To go zostawię emotka. A geometria Iwaszkiewicza lepsza jest?. Krygowską kiedyś Mila właśnie kazała się pozbyć więc to zrobiłem
14 lip 17:26
ABC: Iwaszkiewicz lepszy , i jest jeszcze taka stara książka Zydlera , była wznawiana w latach 90 XXw
14 lip 18:54
Tao Cat Agent : Iwaszkiewicza mam . Kiedyś go dostałem . Mam jeszcze taką Geometria dla samouków (Planimetria i Stereometria Czesław Dytz Więc myślę ze to wystarczy (pewnie aż za dużo Poczytam teraz Iwaszkiewicza . Dzięki za odpowiedz emotka
14 lip 19:15
ABC: ta dla samouków też jest nie najgorsza ja mówiłem o tej https://tezeusz.pl/geometria-jan-zydler
14 lip 19:34
Mila: Nie radziłam pozbywać się Krygowskiej, tylko nie korzystać do nauki geometrii. To trudny podręcznik dla ucznia.
14 lip 20:11
Tao Cat Agent : Ja go przekazałem znajomemu dla jego wnuka . A o Zydlera popytam u nas w księgarni . Muszę się zastanowić emotka Miałeś racę ABC Zacząłem czytać Iwaszkiewicza i fakt jest lżejszy
15 lip 00:21