Odcinki
Tao Cat Agent :

Dane są dwa odcinki AB i CD przecinające sie w punkcie O
Punkt O jest środkiem każdego z tych odcinków
Udowodnić że AC II BD oraz AD II BC
AO=OB
CO=OD
∡AOC i DOB sa rowne jako kąty wierzchołkowe
Z równości tych wynika że ΔAOC≡ΔBOD z cech BKB
Z przystawania tych trójkątów wynika równość boków AC i BD
Jeżeli dwa trójkąty są przystające to oznacza że odpowiednie boki tych trójkątów sa równoległe
a więc AC II BD
Jeśli to dobre rozumowanie to tak samo będzie dla trójkątów COB i AOD
.:

"Jeżeli dwa trójkąty są przystające to oznacza że odpowiednie boki tych trójkątów sa
równoległe
a więc AC II BD" −−−− masz rację, ale nie podoba mi się ta argumentacja tutaj.
Te dwa trójkąty (patrz rys) także są przystające (pi razy oko przynajmniej

), ale nie powiesz
mi, że 'odpowiadające boki są równoległe'.
Ja jednak bym szedł w stronę: ∡ACD = ∡BDC ⇔ AC || BD