Złożenie symetrii
Tao Cat Agent :
Na prostej (a) obrano dowolny punkt P
Udowodnij że złożenie symetrii osiowej o osi a z symetrią środkową o środku P jest symetrią
osiową o osi b prostopadłej do a w punkcie P
13 lip 21:28
Tao Cat Agent :
Można tu prosić o rozwiązanie ?
14 lip 13:05
12latek: Punkt P to środek układu: (0, 0)
Prosta a (oś X): y = 0
Prosta b (oś Y, prostopadła do a w punkcie P): x = 0
Symetria osiowa względem prostej a: Sa(x, y) = (x, −y)
Symetria środkowa względem punktu P: Sp(x, y) = (−x, −y)
Symetria osiowa względem prostej b: Sb(x, y) = (−x, y)
Wykonujemy najpierw symetrię Sa, a potem Sp:
Sa(x, y) = (x, −y)
Sp(x, −y) = (−x, y)
Wynik końcowy to (−x, y), co jest dokładnie wzorem symetrii Sb(x, y).
Złożenie tych przekształceń jest więc symetrią osiową względem prostej b.
14 lip 13:29
Tao Cat Agent :
dzieki
14 lip 13:47
Mila:
Przestań się katować tymi symetriami, to było dawno, gdy wzorowano się na Bourbaki.
Pozdrawiam ambitnego kolegę

.
14 lip 15:17
Tao Cat Agent :
Dzień dobry
Milu 
Ale to zawsze coś innego . Również pozdrawiam
14 lip 15:25