Srodkowa przeciwprostokątnej
Tao Cat Agent :
Udowodnić że w trójkącie prostokątnym odcinek łączący wierzchołek kąta prostego ze środkiem
przeciwległego boku jest równy połowie przeciwprostokątnej
13 lip 15:33
ABC: skorzystaj z tego że środek okręgu opisanego jest jednakowo oddalony od wszystkich wierzchołków
trójkąta
13 lip 17:28
Tao Cat Agent :
Mam to twierdzenie podane ale sucho bez dowodu .
Pamiętam je i do tego że ten odcinek będzie dzielił ten trójkąt prostokątny na dwa trójkąty
równoramienne
13 lip 18:00
Tao Cat Agent :

|BO|=m |OC|=m |OA|=m
Ac to przekątna trójkąta prostokątnego więc BO=m jest jego połową
13 lip 18:31