dzielniki liczby
Tao Cat Agent :
W dziale kombinatoryka (kombinacje ) mam takie zadanie
Ile dzielników ma liczba 2*3*5*7*11?
W odpowiedzi jest 32 dzielników
13 lip 15:27
ite:
Każdy dzielnik tej liczby będzie iloczynem liczb wybranych spośród tych pięciu, na przykład
wybrano wszystkie (2*3*5*7*11), tylko niektóre, nie wybrano żadnej.
Każda z nich może wystąpić lub nie w tym iloczynie. Czyli dla każdej z pięciu są dwie
możliwości: wybrana lub nie wybrana do dzielnika.
Co daje 2*2*2*2*2 możliwie utworzone dzielniki.
13 lip 16:47
. :
Zauważ że:
Każdy dzielnik tejże liczby można zapisać w postaci:
2a * 3b * 5c * 7d * 11e
Gdzie a, b, c, d, e przyjmą wartość że zbioru {0,1}
Zwiazku z tym liczba tych dzielnikow będzie rowna: 2*2*2*2*2 = 25 = 32
13 lip 16:48
ABC: Aby obliczyć liczbę dzielników liczby naturalnej, rozłóż ją na czynniki pierwsze:
n = p
1a1 p
2a2 ... p
kak Następnie pomnóż przez siebie wszystkie wykładniki
potęg powiększone o jeden (a
1+1)...(a
n+1)
próbowałem nauczyć tego przepisu w 1 klasie szkoły średniej gdzie z egzaminu 8 −klasisty miała
większość 10−20 %, efekty były dosć mizerne
13 lip 17:33
Tao Cat Agent :
Sliczne dzięki za odpowiedzi
ABC zadanie z 2 klasy liceum
Miałem trochę roboty w domu więc tak pózno odpisuję
13 lip 17:54