Równoległobok
Tao Cat Agent :

Dany jest równoległobok ABCD .
Oznaczmy odpowiednio przez M i N środki boków AB i CD
Udowodnić ze proste AN i CM dzielą przekątną BD na trzy równe odcinki , oraz przekątna BD
przecina prosta AN w punkcie którego odległość od A jest dwa razy większa niż od punktu N
13 lip 11:07
ite:
Znajdź trójkąty podobne, ustal skalę podobieństwa na podstawie boków równoległych i skorzystaj
z tej skali dla pozostałych boków.
13 lip 12:00
. :
Gotowiec:
1. Zauważ podobieństwo ΔMFB i ΔCFD.
2. Korzystając z wiedzy że |DC| = |MB| masz skale
3 i 4. Ponawiasz to z ΔDEN i ΔBEA. (tu dodatkowo masz kwestie podziału AN)
5. Oznaczmy długości odcinków na przekątnej jako a, b, c.
I mamy:
a+b = 2c
c+b = 2a
Z tego otrzymujemy a = b = c
Dlaczego taka droga − − − bo nie musimy wykazywać że AN || MC, co oczywiście nie jest trudne,
ale nadal wymaga zauważenia trójkątów przystajacych.
13 lip 12:12
Tao Cat Agent :
Dzięki.
Chciałem to zrobić tak
ΔADN≡CMB (cecha BBB)
Z przystawania tych trójkątów wynika że DE=FB
Pozostaje sprawa odcinka EF
AN=MC z założenia
również AM=NC i AM II NC z rysunku
Z równości AN=MC wynika że czworokąt AMNC jest także równoległobokiem
I tutaj sie zatrzymałem
13 lip 13:51
. :
Uwagi :
1. ΔADN≡CMB (cecha BBB) <−−−− skąd wiesz ze AN = CM?
2. Z przystawania tych trójkątów wynika że DE=FB <−−−− na jakiej podstawie?
Co 'szczególnego' jest w tych odcinkach dla tych konkretnych trójkątów, że ot tak piszesz taki
wniosek?
3. AN=MC z założenia <−−−− z jakiego założenia? Z tego co poniżej napisales?
13 lip 15:27
Tao Cat Agent :
Witam .
Założeniem będzie tu rysunek .
Mam podane że czworokąt ABCD jest równoległobokiem
Równoległobok ma parami boki równe i równoległe
Więc| AB|=CD
także {AM|=|MB|=|CN|=|ND|
Skoro M∊AB i jest jego środkiem a także N∊CD i jest jego środkiem to trójkąty ADN i MBC sa
przystające
Teraz tak patrzę i i mozna zapisać że sa przystające na podstawie cech BKB
bo ∡ADN =∡MBC
DN=MB i AD=BC
Z przystawania tych trójkątów ADN i MBC wynika też równośc odcinków DE i FB gdyz leża one na
przekatnej BD
Tak myślę
13 lip 18:19
Tao Cat Agent :
Wiesz mam zadania ale nie ma do nich odpowiedzi ani chociażby wskazówek
Podręcznik to Geometria do klasy 1 technikum Witold Janowski
13 lip 18:34
misia:

Wystarczy skorzystać z tw. o środkowych w trójkącie
stąd mamy odpowiedź na obydwa pytania
i po ptokach
13 lip 20:20
Tao Cat Agent :
Dziękuje i pozdrawiam
13 lip 20:30