Dany jest kąt A
Załóżmy że ramiona tego kąta zostały przecięte dwoma prostymi równoległymi do siebie k i l
Na jednym ramieniu kąta otrzymaliśmy na wskutek tego odcinki AC,AB.i BC zaś na drugim
odpowiednio : AC1, AB1 i BC1
Udowodnimy że każda para odcinków leżących na jednym ramieniu kąta jest proporcjonalna do
odpowiedniej pary odcinków leżących na drugim ramieniu
Twierdzenie. Jeżeli ramiona kąta przeciąć dwiema prostymi równoległymi to wyznaczą one na
ramionach tego kąta odcinki odpowiednio proporcjonalne
Założenie k II l
| AC | AC1 | |||
Teza | = | |||
| AB | AB1 |
| AC | M | AC1 | m | ||||
= | i | = | |||||
| AB | n | AB1 | n |
| AC | AC1 | ||
= | |||
| AB | AB1 |
| AB | AB1 | BC | B1C1 | ||||
= | i | = | |||||
| BC | BC1 | AC | AC1 |
1/ Δ ACC1∼ ΔABB1 z cechy (kk)
| |AC| | |AC1| | |||
= | ||||
| |AB| | |AB1| |
Własnie czytam o tym twierdzeniu. i odwrotnym do niego