Równania w liczbach całkowitych
Tao Cat Agent :
Problem teoretyczny .
Proszę o wyrozumiałość i cierpliwość .Wicie , rozumicie
Mamy rozwiązać w liczbach całkowitych równanie
(1
*) ax + by = c
gdzie a i b oraz a,b i c są liczbami względnie pierwszymi
Zakładamy ze 1<|a|<|b|
Z (1) otrzymujemy
| | c−by | |
(2*) x= |
| (to jest dla mnie jasne |
| | 2 | |
Podzielmy (z resztą ) b i c przez (a) Mamy
(3
*) b=p
1*a+b
1 c=q
1*a +c
1
gdzie |b
1|<|a|<|b|
Jak otrzymano b i c ?
10 lip 14:27
ite:
skoro chcemy dzielić c przez a
możemy wcześniej zapisać c w taki sposób:
c jest równe a razy ileś (q
1) + reszta (c
1)
czyli c=q
1*a +c
1
10 lip 14:57
ite:
7=2*3+1
2=0*3+2
10 lip 15:05
Tao Cat Agent :
Dobrze
ite
Więc napisze dalej to co w książce
Ponieważ a i b sa względnie pierwsze więc z (3
*) wynika że a i b
1 sa również względnie
pierwsze
Po podstawieniu wzorów (3
*) we wzorze (2
*) i po wyłaczeniu całości otrzymujemy
Ponieważ wszystkie liczby po prawej stronie sa całkowite więc x bedzie liczbą całkowita wtedy
| | c1−b1y | |
i tylko wtedy gdy wyrazenie |
| |
| | a | |
bedzie liczba całkowita czyli
skąd
(4
*) b
1y+at
1=c
1
i
(5
*) x=q
1−p
1y+t
1
Więc jest tak
Rozwiązać w liczbach całkowitych równanie
15x+26y=358
Wyznaczamy niewiadoma przy której jest mniejszy współczynnik
| | 358−26y | | 13−11y | |
x= |
| =[C[23−y+ |
| −−−− jak obliczono to czerwone =23−y+t1 |
| | 15 | | 15 | |
na razie tylko to
10 lip 15:24
ite:
| | 358−26y | | (23*15+13)+(−1*15−11)y | |
x= |
| = |
| = |
| | 15 | | 15 | |
| | 13 | | (−11) | | 13 | | (−11) | |
=23+ |
| +(−1)y+ |
| y=23−y+ |
| + |
| y |
| | 15 | | 15 | | 15 | | 15 | |
10 lip 16:08
Tao Cat Agent :
OK, teraz wiem
Będę robił już przykład z książką bez stresu
10 lip 16:40