Funkcja wymierna
Tao Cat Agent :
| | x | |
Dana jest funkcja y= |
| |
| | x+1 | |
| | −1 | |
Przekształcam ja do postaci y= |
| +1 |
| | x+1 | |
W całej dziedzinie Zbiór wartoścci funkcji Z
wf=ℛ\{1}
Natomiast dla x∊ℛ
+ zbiór wartości bedzie na pewno y>0 bo mamy x>0 ale y bedzie <1 bo mamy
mianownik większy o jeden
Natomiast jak wykazać to obliczeniowo ?
10 lip 12:03
ite:
Jeżeli ćwiczyłeś już badanie przebiegu zmienności funkcji (← podstawowa wiedza każdego agenta),
możesz to zrobić dla argumentów dodatnich.
Będziesz mieć informacje, jakie wartości przyjmuje funkcja dla x>0.
10 lip 13:32
Tao Cat Agent :
ite właśnie nie
Jestem na wielomianach i funkcjach wymiernych(2 klasa
10 lip 13:45
ite:
Zupełnie nie wiem, jakie zagadnienia są w tym programie (podręczniku), który przerabiasz : )
I czy nie można korzystać z wiedzy spoza tego podręcznika.
Można inaczej szukać odpowiedzi, przekształcić wzór funkcji:
y(x+1)=x
yx−x=−y
x(y−1)=−y
i teraz przenanlizować
I. y−1=0 →y=1
wtedy równanie x(y−1)=−y jest sprzeczne
II. y−1≠0
wtedy to równanie można przekształcić do postaci
| | −y | |
dla x x∊ℛ+ również |
| będzie dodatnie |
| | y−1 | |
czyli należy rozwiązać nierówność
−y(y−1)>0
stąd otrzymujemy wartości y
0<y<1
10 lip 14:44
Tao Cat Agent :
ite
Aniela Ehrenfeucht i Olga Stande− Algebra dla klasy drugiej liceum ogólnokształcącego (to
podręcznik
Dzięki za pokazanie rozwiązania
10 lip 14:55