matematykaszkolna.pl
Funkcja wymierna Tao Cat Agent : rysunek
 x 
Dana jest funkcja y=

x+1 
 −1 
Przekształcam ja do postaci y=

+1
 x+1 
W całej dziedzinie Zbiór wartoścci funkcji Zwf=ℛ\{1} Natomiast dla x∊ℛ+ zbiór wartości bedzie na pewno y>0 bo mamy x>0 ale y bedzie <1 bo mamy mianownik większy o jeden Natomiast jak wykazać to obliczeniowo ?
10 lip 12:03
ite: Jeżeli ćwiczyłeś już badanie przebiegu zmienności funkcji (← podstawowa wiedza każdego agenta), możesz to zrobić dla argumentów dodatnich. Będziesz mieć informacje, jakie wartości przyjmuje funkcja dla x>0.
10 lip 13:32
Tao Cat Agent : ite właśnie nie Jestem na wielomianach i funkcjach wymiernych(2 klasa
10 lip 13:45
ite: Zupełnie nie wiem, jakie zagadnienia są w tym programie (podręczniku), który przerabiasz : ) I czy nie można korzystać z wiedzy spoza tego podręcznika. Można inaczej szukać odpowiedzi, przekształcić wzór funkcji:
 x 
y=

, x∊ℛ\{−1}
 x+1 
y(x+1)=x yx−x=−y x(y−1)=−y i teraz przenanlizować I. y−1=0 →y=1 wtedy równanie x(y−1)=−y jest sprzeczne II. y−1≠0 wtedy to równanie można przekształcić do postaci
 −y 
x=

y−1 
 −y 
dla x x∊ℛ+ również

będzie dodatnie
 y−1 
czyli należy rozwiązać nierówność
−y 

>0 //*(y−1)2
y−1 
−y(y−1)>0 stąd otrzymujemy wartości y 0<y<1
10 lip 14:44
Tao Cat Agent : ite Aniela Ehrenfeucht i Olga Stande− Algebra dla klasy drugiej liceum ogólnokształcącego (to podręcznik Dzięki za pokazanie rozwiązania emotka
10 lip 14:55