Trójkąt i wysokości
Tao Cat Agent :
W trójkącie ostrokątnym ABC bok BC=a AB=AC=x
Wyznacz jako funkcje x stosunek odcinków na jakie wysokość AD dzieli wysokość BE i sporządż
wykres tej funkcji
Wskazówka : Skorzystaj z podobieństwa trójkatów (na razie moja bolączka ) ADC, BEC i BDO gdzie
O jest punktem przecięcia wysokości trójkata ABC
10 lip 10:58
.:

zastanów się skąd mamy równości tych kątów.
Masz trzy trójkąty podobne odpowiednie proporcje i będzie z górki
10 lip 16:49
Tao Cat Agent :
Na razie co wymyśliłem to że ta równość kątów wynika z twierdzenia o równości kątów mających
ramiona odpowiednio prostopadłe
11 lip 12:46
Tao Cat Agent :
Zadanie zrobione .
13 lip 10:43