Na kole o danym promieniu r opisano trójkat prostokątny którego przyprostokatne maja długośc
x i y
1) Wyznacz y jako funkcje x i sporządz wykres tej funkcji
2) Znajdz funkcję odwrotną do tej funkcji
1)
(x−r+r)2+(r+y−r)2=(x−r+y−r)2
x2+y2=(x+y−2r)2
x2+y2=x2+y2+4r2+2xy−4xr−4yr
4r2+2xy−4xr−4yr=0
2xy−4yr=4xr−4r2
xy−2yr=2xr−2r2
y(x−2r)=2xr−2r2
| 2xr−2r2 | ||
y= | x≠2r i x>2r stąd D=(2r,∞) | |
| x−2r |
| 2r2 | ||
y= | +2r po podzieleniu | |
| x−2r |
| 2xr−2r2 | ||
y= | ||
| x−2r |
| 2ry−2r2 | ||
x= | ||
| y−2r |
| 2r(y−r) | ||
x= | ||
| y−2r |
| 2r(x−r) | ||
y−1= | ||
| x−2r |
| 2r2 | 2r | |||
co mogłeś zauważyć gdyż y(x) = | + 2r −−−> czyli f(x) = | przesunięta o | ||
| x−2r | x |
Nawet nie zauważyłem że to te same funkcje