Wartośc wielomianu
Erche:
Zadanie nr 350
1) Oblicz wartość wielomianu x3−6x dla x1=3√20+14√2+3√20−14√2
2)Napisz taki wielomian postaci x3+px+q którego pierwiastkiem jest liczba x1
3) Oblicz metoda prób pierwiastek całkowity tego wielomianu i zbadaj istnienie innych
pierwiastków
4) Udowodnij że x1=4
1) (3√20+14√2+3√20−14√2)3−6(3√20+14√2+3√20−14√2)=
(a+b)3=a3+3a2*b+3ab2+b3
a=3√20+14√2
b=3√20−14√2
(3√20+14√2+3√20−14√2)3=(3√20+14√2)3+
3*(3√20+14√2)2*3√20−14√2+3*3√20+14√2*(3√20−14√2)2 +(3√20−14√2)3=
=20+14√2 +3*3√(20+14√2)2*(20−14√2) + 3*3√(20+14√2)(20−14√2)2} + 20−14√2=
=40 +3*p3{8(√20+14√2 + 3*3√8(20−14√2=
=40+3*3√8*p3{20+14√2+ 3*√8*p3{20−14√2=
40+6*3√20+14√2+6*3√20−14√2=40+6(3√20+14√2+3√20−14√2)
I teraz ogólnie bez podstawienia tego nie policze
=
9 lip 11:00
ite:
a nie prościej zacząć od pkt 4) ?
i potem już wstawiać wszędzie x1=4?
9 lip 13:42
misia:
(2+√2)3= 8+12√2+6*2+2√2= 20+14√2
i jedziemy:
3√(2+√2)3+3√(2−√2)3= 2+√2+2−√2= 4
9 lip 19:38
misia:
Możesz dokończyć Twoje obliczenia tak:
40+6x=x13 oznaczam x1=x
x13−6x1−40=0
(x1−4)(x12+4x1+10)=0
x1=4
9 lip 19:47
Erche:
ite tak własnie zrobiłem
misia
Tak zrobiłem z tym podstawieniem
Natomiast z 19 ; 38 nie wpadłbym na to . Z kwadratowymi nie mam problemu , natomiast z
szesciennymi to juz inna bajka
Dzięki
9 lip 20:52