Madelayna: Kropla soku porusza się w sokowirówce ruchem jednostajnym po okręgu o promieniu 5 cm
wykonując 30 0brotów na minutę.
1) Oblicz wartość prędkości kątowej sokowirówki.
2) Narysuj wykres prędkości kątowej od czasu.
3) Narusyj wykres drogi kątowej od czasu na osiach ukłądu współrzędnych i wpisz wartości
liczbowe, a wykres wykonaj dla 10 sekund ruchu.
4) Oblicz przyspiesznie dośrodkowe kropli soku.
23 lis 21:06
Madelayna: Bardzo proszę o pomoc
23 lis 21:57
b.: 1) pr. kątowa = 2π*30 / 60 = π [rad/s]
2) wartość prędkości jest stała, więc wykres będzie poziomy
3) tego nie jestem pewien...
(droga kątowa po czasie t) = π*t [rad] ?
więc narysować wykres łatwo -- to funkcja liniowa
24 lis 10:23