Trójkat i okrąg
Erche:

W trójkącie równoramiennym wysokość równa się 10cm
Okrąg którego średnicą jest podstawa trójkata przecina ramiona trójkata w punktach M i N
MN=6cm
Oblicz przynajmniej jedna z mozliwych długości podstawy trójkata
W odpowiedzi mam tak
Długośc podstawy 2x spełnia warunek 6<2x<20 (pytanie dlaczego tak?
na x otrzymujemy równanie x
4−109x
2+600x−900=0
Odp x=10cm lub x=4
√19−8
Ale według mnie x=10 nie może byc bo 2x=20 z dziedziny mamy ze x<20
8 lip 20:15
ite:
Z warunków zadania wynika, że odcinek MN jest sieczną okręgu, ale nie jest jego średnicą
(ponieważ jest różny od odcinka AB).
Więc 2x<6.
Wysokość trójkąta musi być dłuższa od promienia okręgu (wierzchołek trójkąta musi trochę
"wystawać" poza okrąg), żeby odcinki AC i BC mogły mieć punkty wspólne (czyli M i N) z
okręgiem inne niż pkt C.
Stąd x<10.
8 lip 20:51
Erche:
Dobry wieczór
ite 
2x>6
A jak dojść do tego równania ? samo równanie rozwiążę
8 lip 21:01
ite:
oczywiście miałam napisać 2x>6
8 lip 21:11
ite:
Dobry wieczór !
Równanie, które ja otrzymuję, opiera się na podobieństwie trójkątów i jest inne niż to z 20:15.
A x=10 nie jest rozwiązaniem tego równania, które podajesz.
8 lip 21:40
ite:
OK, poprzekształcałam tak, że mam postać z 20:15, ale jedno rozwiązanie nadal inne.
Wyjściowa postać jest u mnie taka:
| x | | 3 | |
| = |
| przez L oznaczyłam środek odcinka NM. |
| |CD| | | |CL| | |
8 lip 21:58
Erche:
czyli byłoby tak
Teraz jak obliczyc to h
1=LD?
8 lip 22:14
ite:

skorzystaj z tw.Pitagorasa w ΔNLD
8 lip 22:22
Erche:
ite
Ja zle przepisalem
Odpowiedz . 10 cm lub (4√19−8 cm
Bo ma być 2x a z równania które jest w ksiązce wychodzi x=3 oraz x=5
8 lip 22:24
Erche:
Dobrze . Juz policze
8 lip 22:36
Erche:
h
1=
√x2−9
x(10−
√x2−9)=30 /
2
10x−
√x2−9x=30
(−
√x2−9x=30−10x /
2
(−
√x2−9x)
2=(30−10x)
2
(x
2−9)x
2=900−600x+100x
2
x
4−9x
2−100x
2+600x−900=0
x
4−109x
2+600x−900=0
W(x)=x
4−109x
2+600x−900
W(1)≠0 i W(−1)≠0
W(2)=16−218+1200−900≠0
W(−2)=16+218−1200−900≠0
W(3)=81−981+1800−900=−900+900=0
(x
4−109x
2+600x−900) ; (x−3)= x
3+3x
2−100x+300
Ale x=3 nie spełnia warunku zadania
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
W(x)=x
3+3x
2−100x+300
W(5)=0
(x
3+3x
2−100x+300) : (x−5)= x
2+8x−60
X=5 dobre bo 2x=10 i należy do dziedziny
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x
2+8x−60=0
Δ=64+240=304
√Δ=4
√19
x
2=−4+2
√19=2
√19−4=2(
√19−2)≈6,72 dobre
2*x
2 należy do dziedziny rozwiązania
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− dużo liczenia
9 lip 02:22
Mila:
Erche, nie możesz tak podnosić obu stron równania jak to zrobiłeś 2: 22.
1) Masz proporcję:
z.
x
2−9>0 i x>0⇔x>3 i 10−
√x2−9>0 −rozwiąż, otrzymasz górne ograniczenie.
2) Przekształcam :
| 30 | | 30 | |
| =10−√x2−9 ⇔√x2−9=10− |
| |
| x | | x | |
Obie strony równania są nieujemne dla x>3, można podnieść do kwadratu.
| | 600 | | 900 | |
x2−9=100− |
| + |
| /*x2 |
| | x | | x2 | |
x
4−109x
2+600x−900=0 równanie jak u Ciebie (! )
Patrząc na rysunek
ite, i proporcję z (1) punktu:
a) sprawdzam trójkąt pitagorejski , x=5 i wychodzi L=P
b)sprawdzam x=3, też spełnia równanie, ale nie spełnia założenia.
Teraz dzielę wielomian 4 stopnia przez w(x)=(x−3)*(x−5)=(x
2−8x+15)
i dalej rozwiązujesz równanie:
x
2+8x−60=0 i sprawdzasz ograniczenia
14 lip 15:11