Prostopadłościan
Erche:
Krawędzie prostopadłościanu wychodzące z jednego wierzchołka maja długości 3cm 5cm i 7cm
Zwiekszono każda krawędz prostopadłościanu o ten sam odcinek zwiększyliśmy objętość
prostopadłościanu trzykrotnie
O jaki odcinek przedłużyliśmy każda krawędz prostopadłościanu
V=3*5*7=105cm3
(x+3)(x+5)(x+7)=315=V1
x3+15x2+71x+105=315
x3+15x2+71x−210=0
V1(−1)≠0 V(1)≠0
V1(−2)=−8+60−142−210≠0
V1(2)=8+60+142−210=0
(x3+15x2+71x−210) : (x−2)= x2+17x+105
x2+17x+105=0
Δ=172−4*105<0
Kazdy bok został przedłuzony o 2 cm
8 lip 19:52
ite:
Można spróbować bardziej "leniwie":
(x+3)(x+5)(x+7)=315
(x+3)(x+5)(x+7)=3*3*5*7
(x+3)(x+5)(x+7)=5*7*9
(x+3)(x+5)(x+7)=(2+3)(2+5)(2+7)
8 lip 21:05
Erche:
No tak

Tylko ze ja już jestem przyzwyczajony do rozwiązań bardziej siłowych .
Czasami więcej się oliczę
Może się komuś przyda w przyszłości
8 lip 21:10