Równania
Erche:
Zadanie nr 330
Rozwiąz równanie
ax3−(a−1)2x2−(2a2−a+2)x+2a=0 ia≠0
Zrobiłem tak jak w podpowiedzi
ax3−a2x2+2ax2−x2−2a2x+ax−2x+2a=(x−a)(ax−1)(x+2)
Jak dojśc do tego rozkładu czerwonego ?
Nastepne zadanie nr 331
Rozwiąż równanie
(x2+a2)(x−3a)2−8a4=0 a≠0
Wymnożyłem tak jak w podpowiedzi i
x4−6ax3+10x2a2−6a3x+a4=(x−a)2(x2−4ax+a2)
To samo nie wiem jak dojść do zielonego rozkładu
potem rozwiązać po przyrównaniu do zero to nie problem
Dziękuje za pomoc
7 lip 18:17
misia:
1/ grupując:
( ax3+2ax2)+(−a2x2−2a2x)+(−x2−2x)+(ax+2a)=0
dokończ sam.....
7 lip 19:35
Erche:
Dziękuje . Postaram sie

Ogólnie dziękuje za pomoc w każdym zadaniu
7 lip 19:49
Erche:
zadanie 331
Tez zauwazam że x=a jest pierwiastkiem równania x
4−6ax
3+10x
2a
2−6a
3x+a
4=0
a
4−6a
4+10a
4−6a
4+a
4=12a
4−12a
4=0
Więc
x
4−6ax
3+10x
2a
2−6a
3x+a
4 : x−a = x
3−5ax
2+5a
2x−a
3
teraz takze zauważam ze x=a jest pierwiastkiem równania
x
3−5ax
2+5a
2x−a
3 =0
a
3−5a
3+5a
3−a
3=0
Więc
x
3−5ax
2+5a
2x−a
3 : x−a= x
2−4ax+a
2
x
4−6ax
3+10x
2a
2−6a
3x+a
4=(x−a)
2(x
2−4ax+a
2)
(x−a)
2(x
2−4ax+a
2)=0
x−a=0 x=a podwójny
lub
x
2−4ax+a
2=0
Δ=16a
2−4a
2=12a
2
√12a2=2
√3a
| | 4a−2√3a | |
x1= |
| =2a−√3a=a(2−√3) |
| | 2 | |
| | 4a+2√3a | |
x2= |
| =2a+√3a=a(2+√3) |
| | 2 | |
Może topornie ale wyniki z odpowiedzi mi wyszły
7 lip 21:07
Tao Cat Agent :
Prosiłbym jednak o dokończenie z godziny 19 : 35
dziękuję
14 lip 16:14
misia:
Mówisz − masz

ax
2(x+2)−a
2x(x+2)−x(x+2)+a(x+2)=0
(x+2)(ax
2−a
2x−x+a)=0
(x+2) [ax(x−a)−(x−a)]=0
(x+2)(x−a)(ax−1)=0
14 lip 16:45
Tao Cat Agent :
Dzięki
Miałem napisać że
misia mnie zje za to
14 lip 17:23