Krotnośc pierwiastków wielomianu
Erche:
Zadanie nr 320
Wykaż ze liczba (−1) jest trzykrotnym pierwiastkiem wielomianu
W(x)=x5+3x4+5x3+7x2+6x+2
Jeśli liczba x=−1) jest trzykrotnym pierwiastkiem wielomianu W(x) to znaczy że wielomian W(x)
dzieli sie przez (x+1)3 bez reszty ale nie dzieli sie bez reszt przez (x+1)4
(x5+3x4+5x3+7x2+6x+2) : (x3+3x2+3x+1)=x2+2
więc x5+3x4+5x3+7x2+6x+2=(x2+2)(x3+3x2+3x+1)
czyli R(x)=0
Sprawdzamy czy W(x) dzieli się bez reszty także przez (x+1)4
W(x)=(x5+3x5x3+7x2+6x+2) : (x4+4x3+6x2+4x+1)=(x−1)+(3x3+9x2+9x+3)
x5+3x4+5x3+7x2+6x+2=(x−1)(x4+4x3+6x2+4x+1)+ (3x3+9x2+9x+3)
dzieli się z reszta R(x)=3x3+9x2+9x+3 więc x=−1 jest trzykrotnym pierwiastkiem tego
wielomianu
7 lip 11:36
. : Ale po co dzielisz wielomian W(x)?
| | W(x) | |
Wyszło Ci |
| = x2 + 2 |
| | (x+1)3 | |
| | W(x) | | (x2+2)(x+1)3 | |
Wiec: |
| = |
| = |
| | (x+1)4 | | (x+1)4 | |
7 lip 13:01
. :
Po drugie − − − tutaj zapisałeś już wyniki, ale gdzieś na brudno się męczyłeś dzieląc pisemnie
te wielomiany − − − po co?
O wiele szybciej (mniej pisania i trudne o pomyłkę) zrobić że schematu Hornera.
Czyli najpierw trzy krotnie x+1 i pokazać zerowo resztę, później jeszcze raz przez x+1 i
wykazać brak reszty
7 lip 13:04
Erche:
Ok

Jakos tak nauczyłem sie dzielić pisemnie
7 lip 13:19
misia:
No to jeszcze taki sposób:
Liczba x= −1 jest trzykrotnym pierwiastkiem W(x)
jeżeli : 1) W(−1)=0 i W'(−1)=0 i W"(−1)=0
dokończ ................
7 lip 15:52