Kwadrat wielomianu
Erche:
Dla jakich wartości p i q wielomian W(x)=(x+a)(x+2a)(x+3a)(x+4a)+a4
jest kwadratem trójmianu T(x)=x2+px+qa2?
Wskazówka : Porównaj współczynniki wielomianów W(x) i [T(x)]2
(x+a)(x+4a)=x2+5ax+4a2=(x2+5ax+5a2)−a2
(x+2a)(x+3a)=x2+5ax+6a2=(x2+5ax+5a2)+a2
W(x)(x+a)(x+2a)(x+3a)(x+4a)+a4
W(x)=[(x2+5ax+5a2)2−a4]+a4
W(x)=[x4+25a2x2+25a4+10ax3+10a2x2+50a3x−a4]+a4
W(x)=x4+ 10ax3 + 35a2x2 + 50a3x+24a4 +a4
W(x)=x4 +(10a)x3 + (35a2)x2 +(50a3)x +25a4
[T(x)]2=(x2+px+qa2)2
[T(x)]2=x4+ p2x2 +q2a4 +2px3 + 2qa2x2 + 2pqa2x
[T(x)]2=x4+ (2p)x3 +(p2+2qa2)x2 +(2pqa2)x + q2a4
2p=10a
p=5a
−−−−−−−−−−−−
p2+2qa2=35a2
25a2+2qa2=35a2
2qa2=10a2
q=5
−−−−−−−−−−−−−−
7 lip 08:24
. : Po pierwsze − − − z porównania wyrazów wolnych masz:
Jeżeli już tak sprytnie zapisałeś W(x) to przecież masz:
W(x) = (T(x))2
(x2 + 5ax + 5a2)2 = (x2 + px + qa2)2
I porównujesz bez potęgowania
7 lip 13:14
Erche:
Oooooo. dziękuje
7 lip 13:17