Współczynniki wielomianu
Erche:
Znajdz takie liczby całkowite b,c,m,p,q aby dla kazdego x zachodziła równość
x5+x+1=(x2+bx+c)(x3+mx2+px+q)
Wskazówka . Porównaj współczynniki wielomianów zapisanych po obu stronach równości
(x2+bx+c)(x3+mx2+px+q)=
=x5+mx4+px3+qx2+bx4+bmx3+bpx2+bqx+cx3+mcx2+cpx+cq=
= x5 + mx4+bx4 + px3+bmx3+cx3 + qx2+bpx2+mcx2 + bqx+ cpx +cq=
x5+ x4(m+b) + x3(p+bm+c) + x2(q+bp+mc) + x(bq+cp) + cq
{m+b=0
{p+bm+c=0
{q+bp+mc=0
bq+cp=1
{cq=1
cq=1 to c=1 i q=1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
bq+cp=1
b+p=1⇒b=1−p
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
m+b=0
m=−b
m=p−1
−−−−−−−−−−−−−−−
p+bm+c=0
p+(1−p)(p−1)+1=0
p+(−p2+2p−1)+1=0
−p2−p=0
p2+p=0 p(p+1)=0 p=0 lub p=−1 (odpada
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
b=1−p stad b=1 lub b=2 (odpada
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
m=p−1 stad m=0−1=−1 lub m=−1−1=−2(odpada
b=1 c=1 m=−1 p=0 q=1
6 lip 19:04