Dowód
Erche:
Udowodnij że
⋀x∊R W(x)=(x−1)(x−3)(x−7)(x−9)+40>0
Wskazówka
Oblicz iloczyny (x−3)(x−7) oraz (x−1)(x−9) i doprowadz wielomian do postaci
(x2−10x+15)2+4.
(x−3)(x−7)=x2−10x+21=(x2−10x+15)+6
(x−1)(x−9)=x2−10x+9 = (x2−10x+15)−6
(x−1)(x−3)(x−7)(x−9)+40=(x2−10x+15)2−36+40=(x2−10x+15)2+4>0
Poprosiłbym jesli można o zrobienie tego zadania przy pomocy pochodnej . Dziekuje
6 lip 16:47
ABC: pochodną to najlepiej nową zmienną wprowadzić
x*=x−5
wtedy masz postać funkcji do badania (x*+4)(x*+2)(x*−2)(x*−4)+40 czyli po skorzystaniu z wzorów
i pominięciu gwiazdki x4−20x2+104 i łatwe 1,2 pochodne 4x3−40x, 12x2−40
ale to się nie kalkuluje bo nawet gdybyś miał polecenie znajdź najmniejszą wartość wielomianu
to z tego twojego sposobu idzie to zrobić
7 lip 13:01