Reszta z dzielenia
Erche:
Oblicz reszte z dzielenia wielomianu
W(x)=x100−x98+x96−x94−...........+x8−x6+x4−x2+1
przez dwumian P(x)=x2−1
W podpowiedzi mam tak y=x2
Więc w(y)=y50−y49+y48−y47+y46−.......+y4−y3+y2−y+1
P(y)=y−1
P(1)=1
Stąd wynika że reszta z dzielenia W(x) przez P(x) te4z wynosi 1
Można to zrobic inaczej jeśli nie wpadnie sie na pomysł aby zrobić podstawienie ?
6 lip 16:32
Erche:
Mam natomiast problem taki
Jak podzielnikiem byłby wielomian np x3−1 albo x3−2
lub postaci ax2+bx+c albo wyższego stopnia to jak dzielić?
6 lip 19:08