Wielomiany
Erche:
Takie dwa zadania
Zadanie nr 166
| | −p | |
a) Jaki związek zachodzi miedzy p i q jesli istnieje taka liczba m, że m2= |
| i |
| | 3 | |
b) Udowodnij że jesli liczba m jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu W(x)=x
3+px+q to
| | q2 | | −p3 | |
3m2+p=0 i |
| + |
| =0 |
| | 4 | | 27 | |
c) Dla jakiej wartości q wielomian W(x)=x
3−6x+q=0 ma pierwiastek dwukrotny oblicz ten
pierwiastek i rozłóż wielomian na czynniki
Zadanie nr 167
Współczynniki a,b,c,d wielomianu
W(x)=x
4+ax
3+bx
2+cx+d sa liczbami całkowitymi nieparzystymi
Udowodnij ze ten wielomian nie ma pierwiastka całkowitego
Załóżmy że x∊Z
1) x jest nieparzyste wtedy x
4 , x
3 , x
2 jest nieparzyste
Wtedy a*x
3 , b*x
2 i c*x jest nieparzyste jako iloczyn dwóch liczb nieparzystych
x
4 i d sa również nieparzyste
Stąd suma pięciu liczb nieparzystych jest rożna od zera
2) x jest parzyste wtedy x
4, x
3 i x
2 jest parzyste
Wtedy a*x
3 b*x
2 i c*x jest parzyste jako iloczyn liczby nieparzystej i parzystej
d jest nieparzyste
Stąd wniosek że suma czterech liczb parzystych i jednej nieparzystej jest rózna od zera ,
zadanie nr 166c)
W(x)=x
3−6x+q=0
q
2=32
q
1=4
√2 lub q
2=−4
√2
3m
2+p=0
3m
2−6=0
m
2=2
m
1=
√2 lub m
2=−
√2
Dla q=4
√2 wyszło mi ze x
1=
√2−dwukrotny i x
2=−2
√2
Dla q=−4p[2} wyszło mi ze x
1=−
√2 dwukrotny i x
2=2
√2
natomiast do a i b ) prosiłbym o pomoc w obliczeniach . Dziekuję