matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Pierwiastki rzeczywiste
Erche:
Wykazać że dla każdej trójki liczb rzeczywistych (a) (p) (q) i a≠0 równanie
1
1
1
+
=
ma pierwiastki rzeczywiste
x−p
x−q
a
2
4 lip 15:21
.:
no to jedziesz 'na chama':
2x − p − q
1
=
(x−p)(x−q)
a
2
2a
2
x − a
2
p − a
2
q = x
2
− (p+q)x + pq x
2
− (p+q+2a
2
)x + a
2
(p+q) + pq = 0 Δ = p
2
+ q
2
+ 4a
4
+ 4a
2
p + 4a
2
q + 2pq − 4a
2
p − 4a
2
q − 4pq = = 4a
4
+ p
2
− 2pq + q
2
= 4a
4
+ (p−q)
2
> 0 (ponieważ a ≠ 0)
4 lip 17:04
Erche:
Dzięki
4 lip 17:30